22 jan

Wintergroen en eetbaar

Nu onze tuin langzaamaan tot moestuin wordt omgetoverd, begon ik te merken dat er een stuk minder groen in de tuin staat, tijdens de wintermaanden. Daarom ben ik opzoek gegaan naar planten die in de winter hun kleur behouden en ook nog eens heel lekker zijn! Hier een aantal tips:

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei. De plant stamt uit de landen rond de Middellandse Zee, maar gedijt in gematigd en warm klimaat, op zonnige plaats in niet te vochtige kalkaarde. De grond moet goed gedraineerd zijn. Op kalkgrond wordt rozemarijn kleiner maar geurt wel meer. De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past.

Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoalsrozemarijn varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Rozemarijn is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kruid kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt rozemarijn ook tegen in stoofschotels. Rozemarijn is onderdeel van de traditionele samenstelling van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. In de Nederlandse keuken strooit men graag rozemarijn over aardappels. Lees verder

26 okt

Tips voor pompoenen

Pompoenen zijn de perfecte vruchten voor de herfst. Pompoenplanten zijn erg vorstgevoelig, dus je kan ze het beste gewoon binnen voorzaaien of in een vorstvrije kas.

Pompoenen moet je pas uitplanten als de laatste nachtvorst is verdwenen. Pompoenen hebben een lange en warme groei periode nodig om volledig rijp te worden. Geef ze dus een zonnige en meest beschutte plek en teel ze in vruchtbare grond.

Lees verder

26 okt

De moestuin in oktober

Het planten van diverse fruitbomen kan al beginnen. De grootte van de tuin maakt hierbij niet uit. Ook in een kleine stadstuin komen bijvoorbeeld lei fruitbomen langs een tuinmuur of schutting goed tot hun recht en nemen weinig plaats in.
Je kunt nog steeds spinazie, veldsla en winterpostelein buiten zaaien. Dit is ook het moment om de knoflook te planten en bepaalde plant-uien kunnen nu ook de grond in.
Bieslook, peterselie en andere vorstgevoelige kruiden kun je uitgraven en in een pot in de keuken zetten. Op die manier heb je de hele winter heerlijke verse kruiden binnen handbereik.
De oogsttijd voor appels, peren en enkele late pruimen is nog niet voorbij. Als je het gevallen fruit direct opraapt is het nog te eten en voorkom je het beschimmelen.