22 jan

Wintergroen en eetbaar

Nu onze tuin langzaamaan tot moestuin wordt omgetoverd, begon ik te merken dat er een stuk minder groen in de tuin staat, tijdens de wintermaanden. Daarom ben ik opzoek gegaan naar planten die in de winter hun kleur behouden en ook nog eens heel lekker zijn! Hier een aantal tips:

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei. De plant stamt uit de landen rond de Middellandse Zee, maar gedijt in gematigd en warm klimaat, op zonnige plaats in niet te vochtige kalkaarde. De grond moet goed gedraineerd zijn. Op kalkgrond wordt rozemarijn kleiner maar geurt wel meer. De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past.

Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoalsrozemarijn varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Rozemarijn is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kruid kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt rozemarijn ook tegen in stoofschotels. Rozemarijn is onderdeel van de traditionele samenstelling van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. In de Nederlandse keuken strooit men graag rozemarijn over aardappels. Lees verder