26 okt

Zelf een bak maken

Het is erg makkelijk om zelf een vierkante moestuin te maken. Het kan maar zo zijn dat u de materialen er al voor heeft liggen! Hier een aantal tips:

  • Houten planken worden waarschijnlijk het meest gebruikt voor het maken van een vierkante moestuin en het steigerhout is momenteel erg populair (alhoewel minder duurzaam dan andere soorten hout). De planken worden vaak met een lengte van 250 cm verkocht. Als u dus twee planken doormidden zaagt en deze aan elkaar bevestigd dan heeft u makkelijk en snel uw eigen moestuinbak staan!
  • Misschien heeft u nog wel een partij tegels in de tuin of schuur liggen die u niet meer gebruikt? Ook hier kunt u makkelijk een moestuinbak van maken.
  • Ook materiaal als stoepbanden, opsluitbanden of wilgentenen zijn prima materiaal voor het maken van een eigen moestuinbak. Kijk om u heen en wees creatief met wat u voor handen heeft.

Materiaal voor de vierkante moestuin hoeft u niet altijd nieuw te kopen. Het kan zijn dat vrienden of familie nog materiaal hebben liggen wat u kunt gebruiken. Misschien zit er een bouwplaats in de buurt waar “afval” ligt wat u goed kunt gebruiken of een houthandel die nog leuk resthout heeft liggen voor een mooi prijsje.

Hoe u de moestuinbak ook maakt, zorg er altijd voor dat u de juiste maten aanhoud. Een moestuinbak moet tussen de 15 en 20 cm diep zijn en de vakken moeten een afmeting hebben van 30×30. Heeft u vakken van minder dan 30×30? Dan kunt u al snel 33 procent minder planten kwijt! Let hier vooral op als u de bak kant-en-klaar wilt kopen, de verschillende tuincentra die deze moestuinbakken aanbieden hanteren vaak andere (kleinere) maten.

Wanneer u de plaats waar de vierkante moestuin komt te staan niet geheel onkruid vrij wilt maken, kunt u worteldoek onder de bak bevestigen. Ik doe dit zelf ook altijd en dat scheelt een hoop zwaar werk. Leg de bak los op het worteldoek of bevestig het aan de bak met bijvoorbeeld een nietpistool.

 

One thought on “Zelf een bak maken

  1. Mijn tante wil graag een moestuintje en zoekt hiervoor nog naar advies. Het is erg handig dat je zelf met houten planken een bak kan maken. Wellicht kan ze hiermee beginnen. Ik ga de tip van het worteldoek doorgeven. Dank u wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.