FAQ

 

 

Hoe kunt u Moestuinder gebruiken?

Hier vindt u alle informatie over het gebruik van de iOS app: Moestuinder.

**************************************************************************************************************

Hoe kan ik een gewas planten?

U kunt een gewas planten door op een leeg vakje aarde in uw moestuinbak te drukken. Wanneer u het lege vakje aantikt, krijgt u de encyclopedie te zien. U kunt nu zoeken of scrollen naar het gewas wat u wilt planten. Zodra u het gewas gevonden heeft wat u wilt planten, kunt u deze aantikken. U ziet nu alle informatie over het gewas. Hoe, hoeveel en wanneer u kunt zaaien. Wilt u het gekozen gewas planten? Druk dan op de “Plant” knop rechtsboven. Kies nu de datum waarop u het gewas plant. klopt de datum? Druk dan nogmaals op de “Plant” knop. Uw gewas wordt nu in het gekozen vak weergegeven.

Hoe kan ik een gewas oogsten?

Wanneer u een gewas geheel geoogst hebt, dan kunt u dit gewas natuurlijk ook verwijderen uit uw moestuinbak. Als u een gewas wilt oogsten dan gaat u naar uw moestuinbak toe en tikt u op het gewas wat u wilt oogsten. U ziet rechtsboven een knop “Oogsten”. Gebruik deze knop om het gewas uit uw moestuinbak te verwijderen. U krijgt nu de vraag of u de informatie wilt opslaan in het logboek. Wanneer u op ja drukt, zal alle informatie over de plant, samen met eventuele notities, opgeslagen worden in het logboek. Drukt u op nee? Dan word alle data verwijderd en is het net alsof het gewas er nooit gestaan heeft.

Hoe werkt de encyclopedie?

In de encyclopedie kunt u alle gewassen terugvinden die in de database van de app staan. Alle gewassen die u hier vindt, zijn geschikt voor het planten in een vierkante moestuinbak. Door het zoekscherm bovenin het scherm te gebruiken kunt u zoeken op gewas of rasnaam. Wanneer u op een gewas drukt, vindt u alle informatie over het zaaien. U ziet wanneer u mag zaaien, welke zaaidiepte u aan moet houden en hoeveel planten per vak u mag hebben. Daarnaast ziet u ook de beste standplaats van het gewas en natuurlijk het gemiddelde aantal dagen tot oogst.

Wilt u weten wat u nu nog kunt zaaien? Zoek dan eerst naar het gewas wat u graag wilt zaaien, bijvoorbeeld “bloemkool” en druk vervolgens op “nu te planten”. U ziet dan alle bloemkolen die u nu nog zou kunnen zaaien.

Tegenwoordig kunt u ook uw favorieten gewassen bijhouden. Wanneer u een gewas favoriet wilt maken, gaat u naar dat gewas toe in de encyclopedie en drukt u het sterretje rechtsboven aan. Wanneer u in de encyclopedie het sterretje rechtsboven aantikt zult u een overzicht krijgen van alle gewassen die in uw favorietenlijst staan.

Hoe werkt het logboek?

Het logboek van Moestuinder is ideaal voor het bijhouden van alles wat u in de moestuin doet. Wanneer u een gewas oogst, kunt u ervoor kiezen de informatie van het gewas op te slaan in het logboek. Wanneer u dit doet, kunt u in het logboek terugvinden wanneer u een gewas heeft gezaaid en geoogst, in welk vak het gestaan heeft en alle notities die u aan het gewas heeft toegevoegd. Daarnaast kunt u natuurlijk ook zelf tekst toevoegen aan het logboek. U doet dit door in het logboek op de “+” te drukken, rechtsboven. U krijgt dan een tekstveld te zien, waar u alles in kunt noteren. Wanneer u klaar bent, drukt u simpelweg op “Save” en uw tekst word toegevoegd aan het logboek.

In het logboek kunt u heel makkelijk dingen terugvinden door de zoekbalk bovenin het scherm te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld zoeken op datum zodat u alles van een specifieke dag terug kunt vinden, maar u kunt ook zoeken op vaknummer, bijvoorbeeld “Bak A vak 5” (in de volledige versie hoeft u alleen A5 in te tikken). Op deze manier ziet u de gehele geschiedenis van een specifiek vak en kunt u makkelijk bijhouden welke gewassen, waar en wanneer hebben gestaan. Wel zo handig als u bijvoorbeeld opnieuw uien wilt planten.

Als u een item wilt verwijderen uit het logboek dan kunt u dat doen door in het logboek-overzicht het te verwijderen item naar links te swipen en op delete te drukken.

Mijn gewas staat er niet bij, kan die toegevoegd worden?

Alhoewel er al een hoop rassen in de encyclopedie staan, zijn er geheid nog rassen die we missen. Van de meeste gewassen bestaat er wel een hoofdgewas. Dit is dan bijvoorbeeld “Bloemkool”. Daar staat dan de globale zaaitijd en dagen tot oogst genoemd. Wilt u graag dat een specifiek gewas aan de encyclopedie wordt toegevoegd? Dan kunt u in de instellingen naar “Over Moestuinder” gaan en daar een feedback mailtje sturen.

Let wel, in de gratis versie van de app, worden alleen groenten weergegeven. Zaken als kruiden en bloemen worden alleen in de volledige versie toegevoegd.

Ik wil graag een notificatie ontvangen als mijn gewas klaar is, kan dat?

Wanneer u Moestuinder voor het eerst installeert, krijgt u tijdens de setup de vraag wanneer u notificaties wilt ontvangen. U kunt dan het aantal dagen van tevoren aangeven en de tijd waarop u de notificatie wilt ontvangen. Wanneer u dit in de toekomst aan wilt passen gaat u in de instellingen naar “Notificaties”.

Als u de volledige versie heeft is het tegenwoordig ook mogelijk notificaties te ontvangen voor het zaaien van uw favorieten gewassen.

Hoe pas ik de grootte van mijn vierkante moestuin aan?

De meest voorkomende maat van de vierkante moestuin is 4×4. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat uw moestuin een andere afmeting heeft. Wanneer u de grootte van de vierkante moestuin aan wilt passen, gaat u naar “Instellingen” en vervolgens naar “Bakken”. Daar drukt u op de bak die u aan wilt passen en met de slider kunt u de gewenste grootte aangegeven (max. 6×12).

Kan ik mijn bak ook een naam geven?

Sinds versie 1.1.0 is het ook mogelijk elke bak een eigen naam te geven. Dit kunt u doen door naar de instellingen te gaan, op bakken te drukken en vervolgens te drukken op de bak die u een naam wilt geven. Hier kunt u een naam invoeren voor uw moestuinbak. Vergeet niet even op save te drukken;)

Om de namen van de bakken leesbaar te houden, kunt u maximaal 15 karakters invoeren.

Ik wil graag meer bakken hebben. Hoe kan ik die krijgen?

In de gratis versie van de app, heeft u één vierkante moestuin tot uw beschikking. Wanneer u graag meer bakken wilt hebben, dan kunt u de volledige versie van Moestuinder kopen. U doet dit door in “Instellingen” op “Volledige Versie” te drukken, of door op een bak te drukken in het “Mijn Tuintjes” overzicht die u nog niet heeft.

Ik zou graag meer gewassen in mijn widget zien, kan dat?

In de gratis versie van Moestuinder, ziet u standaard het eerste gewas wat geoogst kan worden in de widget. Wanneer u wilt dat de widget meerdere gewassen laat zien die als eerste klaar zullen zijn voor de oogst dan kunt u de volledige versie kopen. Wanneer u de volledige versie van Moestuinder heeft, kunt u in de instellingen naar “Widget” gaan en daar aangeven hoeveel gewassen u in de widget wilt zien. Het maximale aantal gewassen wat getoond kan worden, hangt af van het device wat u gebruikt.

Wat voor voordelen heeft de volledige versie allemaal?

Wanneer Moestuinder u goed bevalt, kunt u ervoor kiezen de volledige versie te kopen. U heeft dan meerdere opties binnen de app, die het gebruik van Moestuinder nog leuker maken. Hier een kort overzicht van de verschillen met de gratis versie:

  • Meerdere bakken ter beschikking. U heeft in de volledige versie 8 bakken tot uw beschikking die u allemaal naar wens aan kunt passen.
  • Geen reclame. In de volledige versie van de app, wordt de reclame verwijderd.
  • Aanpassen widget. u kunt de widget van Moestuinder nu naar wens aanpassen. Zo heeft u een nog beter overzicht van welke gewassen als eerste klaar zijn voor de oogst.
  • Grotere Encyclopedie. Aan de volledige versie worden steeds meer planten toegevoegd, die u in de vierkante moestuin kunt zaaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kruiden, bemesters en bloemen.
  • Notificaties wanneer een favoriet gewas gezaaid kan worden.
  • Log per vak met een druk op je vak cijfer.

Waarom kost de volledige versie van Moestuinder geld?

Moestuinder is ontwikkeld omdat wij vonden dat er nog geen goede app was voor het tuinieren in de vierkante moestuin en het ons leuk leek om zelf een app te ontwikkelen hiervoor.

Er wordt nagedacht over hoe de app in elkaar steekt en hoe er genavigeerd wordt, hoe het eruit moet zien, enz. Allemaal om het gebruiksgemak zo groot mogelijk te maken voor u. Daarnaast hebben we een database gemaakt met alle gegevens over de verschillende gewassen. Dat is een hoop uitzoek werk en kost allemaal veel tijd. Daarom vragen wij voor de volledige versie een kleine vergoeding.

Ik heb de volledige versie gekocht, maar zie nog steeds alleen de gratis versie. Wat moet ik doen?

Het kan voorkomen dat een volledige versie van de app, niet goed weergegeven wordt. Dit gebeurd soms wanneer u bijvoorbeeld de app opnieuw installeert of de app op een ander apparaat installeert.

Het is dan mogelijk om een eerdere aankoop te herstellen. Dit kunt u doen door in de Moestuinder app te kijken onder instellingen, dan op ‘volledige versie’ te drukken en vervolgens op de knop : herstel eerdere aankoop, te drukken.

Heeft u direct na de aankoop geen volledige versie? Dan is de aankoop waarschijnlijk niet gelukt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat uw apparaat of account geen aankopen toestaat.

Dit kunt u controleren door iTunes te openen op de pc of mac. Vervolgens drukt u op account info, dan kunt u inloggen en krijgt u een overzicht met al uw account informatie. In dat overzicht vind u ook een tab; Purchase History. Hier kunt u op ‘See All’ drukken en dan krijgt u een overzicht van alle aankopen die u hebt gedaan. Zoek hier naar Moestuinder en kijk welk bedrag er achter de app staat aangegeven. Wanneer dit op 0,00 staat, betekend dit dat de aankoop niet geslaagd is.