Vierkante Moestuin

Niets zo lekker als vers gekweekte groenten en kruiden uit eigen tuin. Met de vierkante moestuin kan iedereen zelf telen, want hij past in elke kleine tuin, op het terras en zelfs op het balkon. Andijvie, sla, radijs, wortelen en ga zo maar door…kweek zestien lekkere soorten op één vierkante meter!

Tuinieren op de “square foot”, ook wel ‘flexibel’ tuinieren, vierkant tuinieren of Makkelijke Moestuin genoemd, is een ecologische methode van tuinieren die verondersteld wordt zo efficiënt mogelijk te zijn. Deze methode werd bedacht door Mel Bartholomew. In 1981 publiceerde hij zijn eerste boek met de titel Square Foot Gardening.

Square foot (vierkante voet) refereert aan een vierkant van 1 bij 1 voet, ongeveer 30 bij 30 centimeter. Tuinieren op de “square foot” gebeurt in bakken die kunnen worden onderverdeeld van 30 bij 30 centimeter. Vaak worden bakken van 1,20 bij 1,20 meter gebruikt die door een raster worden onderverdeeld in 16 vakken.

Door niet alles tegelijk te zaaien en te planten wordt de oogst verdeeld over het hele seizoen en is de verwachting dat er sprake is van minder verspilling. Het compacte formaat zorgt er ook voor dat onkruid gemakkelijk verwijderd kan worden.

8745cd9f3f1138e03cab14f8df663b1d